Like a doll | Nagasaki Nicolca

by - dubna 03, 2022


První recenzi na tomto blogu věnuji jedné z nejlepších autorek k-pop fanfikcí na blogové scéně. Nagasaki Nicolca je autorka, která se věnuje psaní už dlouhé roky. Začínala na platformě blog.cz, která před lety bohužel zanikla. Nyní se přesunula na blogspot a aktuálně publikuje svou tvorbu ve velkém právě zde. 

Název díla: Like a Doll
Počet kapitol: 11
Stav: Dokončeno
Žánr: Mysteriózní, horor, komedie
Fandom: Vixx, Dreamcatcher, Shinhwa, Super Junior, Kangta
Pár: Bora/Siyeon (v pozadí příběhu)

Anotace: Lee Hongbin provedl něco nepěkného. Natolik nepěkného, že se musí skrývat před zákonem. Místo zahradníka v sídle podivínského boháče, kde se nikdo o jeho minulost nestará, se tak zdá být zcela ideální... Pak ale v domě objeví panenku. Panenku lidské velikosti, dokonale propracovanou, jako živou. Panenku, která ho od prvního dne pozoruje z okna. A není jediná.

~.~.~.~.~.~.~.~ ᵈᵉ ᵖʳᵒᶠᵘⁿᵈⁱˢ ᶜˡᵃᵐᵃᵛⁱ ᵃᵈ ᵗᵉ ~.~.~.~.~.~.~.~

Příběh Like a Doll se odehrává v poměrně krátkém časovém úseku. Hlavní postavou je Lee Hongbin, který se zaměstná jako zahradník na odlehlém panství. Má k tomu své důvody, o nichž se ze začátku nic podrobnějšího nedozvíme, což dává dílu hned ze startu atraktivní tajemnost. Nicméně Hongbinova minulost není jediným tajemstvím, které nás v příběhu doprovází. I sídlo a dění v něm je od počátku jedna velká záhada a Hongbin velmi rychle zjišťuje, že dům neobývá úplně obyčejná rodina.

Své o tom ví i přítelkyně neteře majitele sídla, která se během času s Hongbinem spřátelí a dává mu nový pohled na věc. S její spolupráci se poté Hongbin snaží přijít záhadě na kloub a rozluštit vzkaz, který po sobě zanechal bývalý zahradník, jehož smrt se i přes svou obyčejnost zdá poněkud zvláštní. Pocit, že Hongbina (a nejen jeho) celou dobu někdo sleduje, mu na klidu rozhodně nepřidává. Aby toho nebylo málo, minulost, které se snažil utéct, je mu také v patách.

Napětí v příběhu nechybí, a to především díky schopnostem autorky, která dokázala v příběhu navodit tu správnou hororovou atmosféru, kdy si čtenář nikdy není úplně jistý, co bude v další chvíli následovat. Příběh v druhé polovině nabírá na obrátkách, nechybí mu dynamičnost ani vyvrcholení, které čtenáře rozhodně nenechá klidné.

Příběh je psán v er-formě, a přestože se zaměřuje především na postavu Hongbina, autorka se nebojí využít vševědoucího vypravěče a rozšířit tak příběh o pohled vedlejších postav, což je hlavně v závěru povídky dost důležité. Vyprávění z pohledu vedlejších postav je v příběhu zakomponováno šikovně, dá se říct profesionálně: Autorka nevyužívá amatérských prvků jako "Pohled postavy" či "Postava POV". Čtenář má pak pocit, že čte opravdu kvalitní literární dílo, jaké by snad mohl najít na policích knihkupectví.

Autorka tasila prvky hororu a nebála se je okořenit špetkou humoru, který je v jejích povídkách velmi často přítomen a dalo by se říct, že je jejich nedílnou součástí. Co se musí autorce nechat, je její schopnost dát rozměr ženským postavám ve svých fanfikcích. K-pop fanfikce již od nepaměti tíhnou k homosexuální tématice a ženské postavy jsou v nich velmi často ploché a slouží jen jako jakási výplň, kterou autorky nemají potřebu více rozvádět. Často mají totožnou identitu, stereotypní chování a pro příběh jsou zcela zbytečné.

V případě Nicolcy tomu tak není. Její ženské postavy mají dostatek prostoru k tomu, aby se vyvíjely, mají různorodé charaktery, mají názor a především jejich přítomnost bývá často pro děj klíčová.

Dlouholetá zkušenost s psaním se odráží nejen na osobitém stylu autorčina psaní, ale také na její schopnosti pracovat s textem jak po obsahové, tak po jazykové stránce. Autorka má bohatou slovní zásobu, nejspíš nevyčerpatelný zdroj nápadů a gramatiku s pravopisem má takříkajíc v malíku. Všechny tyto aspekty tvoří úchvatný celek, který čtenáře zcela pohltí.

Like a Doll není první a rozhodně ani poslední povídka, kterou jsem od autorky pročetla, a mohu s jistotou říct, že ačkoli se jednotlivé povídky nesou v podobném duchu (horor, tajemno, humor), nestalo se zatím ani jednou, že by mě nějaký její příběh nudil. Autorka má skvělou schopnost získat si čtenáře svým umem napsat opravdu kvalitní hororový příběh.

povídka k nalezení na stránce
https://nagasakinicolca.blogspot.com

You May Also Like

0 comments